Aurinkopaneelit

Aurinkosähkö on nykyaikainen ja ympäristöystävällinen energiantuotannon vaihtoehto. Aurinkosähköä tuotetaan aurinkopaneeleilla, jotka muodostavat auringosta tulevasta energiasta sähköä piikennojen avulla. Tätä kutsutaan valosähköiseksi ilmiöksi. Tuotettu sähkö voidaan käyttää heti sähköverkkoon kytketyissä järjestelmissä.

Aurinkosähkön varastoiminen onnistuu akuilla, jolloin energiaa on käytössä myös silloin, kun aurinko ei paista. Tämä on kuitenkin vielä Suomessa erittäin harvinaista.

Verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä maksaa järjestelmän valmistukseen käytetyt hiilidioksidipäästöt takaisin kolmen ensimmäisen käyttövuoden aikana.

Aurinkosähkön etuja

  • Yhä useampi valitsee aurinkosähkön omakotitalonsa ja kesämökkinsa energiantuotantoon. Aurinkosähkön valitsemiseen onkin useita hyviä syitä:
  • Ympäristöystävällisyys. Aurinkosähkö ei tuota lainkaan jatkuvia hiilidioksidipäästöjä. Aurinkoenergia on uusiutuva luonnonvara.
  • Edullisuus. Aurinkosähkö ei tuota jatkuvia kuluja.
  • Huolettomuus ja kättövarmuus. Aurinkopaneelit eivät tyypillisesti vaadi huoltoa asennuksen jälkeen.

Aurinkosähkö Suomessa

Moni pohtii, kuinka aurinkosähköä voidaan hyödyntää pitkän ja pimeän talven Suomessa. Suomessa on kuitenkin erinomaiset edellytykset aurinkosähkön käyttämiselle.

Esimerkiksi Pohjois-Saksaan verrattuna Suomessa on kesäisin saatavilla jopa enemmän aurinkoenergiaa. Jos aurinkoenergian tasoa tarkastellaan vuositasolla, on sitä mahdollista saada Etelä-Suomessa yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa. Suomessa etuina ovat kesällä pidempään saatava auringonvalo ja yleisesti ottaen matalammat lämpötilat, aurinkopaneelit nimittäin tuottavat enemmän sähköä viileässä. Siksi aurinkosähkö on varteenotettava vaihtoehto myös Suomessa.